Analizy

Analiza jadłospisu

 

Prawidłowy sposób odżywiania zapewnia organizmowi dostarczenie odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych i aminokwasów, które biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie.

Zaburzenie równowagi pomiędzy podażą tych składników a ich wykorzystywaniem może doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. W naszej poradni dietetyk na podstawie szczegółowego wywiadu żywieniowego przeprowadzi analizę twojego sposobu żywienia

Dowiesz się:

  • czy dostarczasz swojemu organizmowi odpowiednią ilość kalorii,
  • czy zachowujesz proporcje między spożyciem tłuszczy, węglowodanów, białek,
  • czy odpowiednio nawadniasz swój organizm
  • czy dostarczasz organizmowi odpowiednią zawartość witamin i minerałów
  • czy posiadasz prawidłowe nawyki żywieniowe

 

 

Analiza nietolerancji pokarmowej

Objawy nietolerancji pokarmowej

Jeśli konsultowałeś z lekarzem rodzinnym swoje objawy a diagnoza nie została ustalona, być może cierpisz na nietolerancję pokarmową. U chorych z nietolerancją pokarmową mogą wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie.

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową:

– Niepokój (ostry lub chroniczny) – Fibromialgia
– Artretyzm – Nieżyt żołądka
– Astma – Bóle głowy
– Zespół deficytu uwagi (AHND) – Zapalenie jelit
– Moczenie mimowolne nocne – Bezsenność
– Wzdęcia – Zespół hiperaktywności
– Zapalenie oskrzeli – Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
– Celiakia – Świąd skóry
– Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME) – Zespół złego wchłaniania
– Zaparcia – Migrena
– Depresja – Zaburzenia snu
– Biegunki – Zatrzymywanie wody w organizmie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji. Wielu ludzi wykazuje przewlekłe reakcje nadwrażliwości na określone antygeny pokarmowe.

Wykrycie pokarmowo – swoistych przeciwciał IgGi przy użyciu metod immunologicznych może być pomocne w leczeniu tych pacjentów poprzez zaprojektowanie diety eliminacyjnej opartej o wynik testów IgG

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).

Nietolerancja pokarmowa Alergia pokarmowa
– Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach- Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.- Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia. – Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny.- Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.- Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

 

 

 

 

 

 

 

 Analiza pierwiastkowa włosów

 

Analiza Pierwiastkowa Włosów (APW) jest nowoczesną metodą diagnostyczną umożliwiającą ocenę stanu odżywienia organizmu. Skład mineralny włosów odzwierciedla wiele równowag fizjologicznych organizmu. Na podstawie ilości 29 pierwiastków (w tym 5 pierwiastków toksycznych) i ich wzajemnych proporcji we włosach opisujemy charakterystyczne cechy metabolizmu badanej osoby.

Analiza pierwiastkowa włosów:

  • Jest profesjonalną metodą oceny stanu odżywienia organizmu, dzięki określeniu ilosci i proporcji pierwiastków
  • Pozwala na ustalenie indywidualnych zaleceń dietetycznych oraz odpowiedniej suplementacji witaminowo-mineralnej
  • Jest nowoczesną metodą  diagnostyczną pozwalającą na oznaczenie 24 biopierwiastków i 5 pierwiastków toksycznych

Analiza pierwiastkowa włosów  to nie tylko badanie ilosci i proporcji pierwiastków w organizmie, ale przede wszystkim:

  • wskazanie typu metabolicznego
  • określenie tendencji chorobowych
  • indywidualne zalecenia dietetyczne
  • propozycja suplementacji witaminowo-mineralnej

Analiza pierwiastkowa włosów ma zastosowanie w profilaktyce, leczeniu i rehabilitacji. Jest szczególnie polecana w depresji, nadwadze, sporcie amatorskim, wyczynowym, zatruciu pierwiastkami toksycznymi.

Jako najlepsza metoda oceny stanu mineralnego organizmu analiza jest zalecana w zaburzeniach: gastrologicznych, hormonalnych, neurologicznych, dermatologicznych, układu kostnego i kardiologicznych.

Różnica między analizą pierwiastkowa włosów a badaniem krwi

Włosy są idealnym materiałem do badania, ponieważ posiadają stały skład chemiczny, co umożliwia łatwe ich przechowywanie i transportowanie.

Podstawowym materiałem badawczym w medycynie jest krew. Badania krwi służą głównie do identyfikacji choroby i śledzenia jej przebiegu. Ponieważ krew jest najważniejszą tkanką w organizmie utrzymującą ciągłość procesów życiowych, istnieje wiele mechanizmów buforujących, dbających aby jej skład był możliwie jak najlepszy. Skład krwi może bardzo szybko się zmieniać, w zależności od stanu fizjologicznego i od sposobu żywienia. Dlatego na podstawie analizy składu mineralnego krwi nie można określić stanu odżywienia organizmu.

Włosy rosną w stałym tempie 1 cm na miesiąc i chwilowe zmiany stanu zdrowia nie mają wpływu na wynik APW. Włosy gromadząc w sobie wszystkie pierwiastki obecne w organizmie obrazują stan odżywienia organizmu z okresu ostatnich kilku tygodni. W ten sposób niwelowane są krótkotrwałe odchylenia stanu fizjologicznego organizmu osoby badanej.

Jakie pierwiastki są oznaczane?

W APW badane są najważniejsze pierwiastki stanowiące o budowie organizmu ludzkiego oraz najistotniejsze proporcje między nimi. Oznaczamy 24 biopierwiastki: wapń, sód, potas, fosfor, cynk, magnez, żelazo, miedź, molibden, kobalt, chrom, lit, stront, nikiel, mangan, selen, wanad, bor, bar, siarka, srebro, krzem, jod, cyna oraz 5 pierwiastków toksycznych: arsen, rtęć, glin, kadm, ołów.

Dlaczego warto wykonać analizę?

Dieta uboga w witaminy i mikroelementy, stres, brak ruchu, szybki tryb życia prowadzą do zachwiania równowagi pierwiastkowej w organizmie. Utrzymujący się przez dłuższy czas stan nadmiarów i niedoborów pierwiastków prowadzi do zaburzeń metabolicznych, które w dalszej perspektywie mogą przyczyniać się do powstawania przewlekłych chorób. Można przeciwdziałać tym tendencjom przez zastosowanie odpowiedniej suplementacji witaminowo-mikroelementowej i diety. Należy poznać dokładne potrzeby swojego organizmu aby dostarczyć mu odpowiednie substancje odżywcze i wyrównać proporcje pierwiastków w organizmie.

 

Dla kogo?

Analiza Pierwiastkowa Włosów jest szczególnie polecana:

  • osobom, które mają problemy z zachowaniem kondycji fizycznej i psychicznej, a zwłaszcza o obniżonej odporności organizmu
  • kobietom planującym ciążę
  • sportowcom 
  • w profilaktyce zdrowia dorosłych i dzieci (od 3 roku życia) 
  • przy wspomaganiu leczenia i rehabilitacji
  • przy zaburzeniach: gastrologicznych, hormonalnych, neurologicznych, dermatologicznych, układu kostno-stawowego, kardiologicznych

 

 

Analiza składu ciała

To bezinwazyjne badanie, które pozwala na określenie poszczególnych komponentów w ciele, takich jak m.in. tkanka tłuszczowa, beztłuszczowa, mięśniowa, woda, kości. Badanie umożliwia kontrolę zmian zachodzących w proporcjach miedzy poszczególnymi komponentami ciała na skutek stosowanej diety czy zwiększenia aktywności fizycznej. Każdy pacjent otrzymuje czytelny, kolorowy wydruk z analizy składu ciała

Analiza składu ciała jest niezbędna:

  • Podczas stosowania diety odchudzającej. Kontrola składu ciała pozwoli monitorować czy stosowana dieta przynosi zamierzony cel, a więc czy rzeczywiście maleje zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • Podczas zwiększania masy mięśniowej. Wiedza na temat proporcji komponentów ciała, zwłaszcza stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej, przyczyni się do właściwego ukierunkowania diety.
  • W profilaktyce. Analiza składu ciała pozwala śledzić zachodzące zmiany w organizmie.

Analizator składu ciała IOI 353 to nowoczesne urządzenie medyczne firmy Jawon Medical, które działa na zasadzie bioimpedancji elektrycznej (BIA). Badanie metodą BIA polega na pomiarze oporu elektrycznego stawianego przez różne tkanki organizmu, zwanego rezystancją i reaktancją. System 8 elektrod pozwala na bardzo dokładne obliczenia zawartości tkanki tłuszczowej (MBF) i mięśniowej (SLM) w poszczególnych segmentach ciała (nogi, ręce, korpus). 4 elektrody umieszczone w platformie analizatora, oraz 4 w uchwytach sprawiają, iż prąd przepływa przez ciało między czterema biegunami, dając dokładny obraz składu ciała. Analizator IOI 353 posiada certyfikat CE0123 oraz spełnia wymagania dyrektywy MDD 93/42 EEC w zakresie urządzeń medycznych.

Analizowane parametry:

Odczyt dla całego ciała:

  • masa ciała (kg)
  • MBF – masa tkanki tłuszczowej (kg)
  • PBF – procentowa zawartość tkanki tłuszczowej (%)
  • LBM – beztłuszczowa masa ciała (kg)
  • SLM – masa mięśniowa (kg)
  • TBW – zawartość wody całkowitej (%)

Analiza okolicy brzucha:

  • VFA – obszar tłuszczu trzewnego. Tkanka tłuszczowa trzewna jest to tkanka zgromadzona wokół narządów wewnętrznych stanowiąca ich warstwę ochronną. Jej nadmiar jest silnie powiązany z występowaniem zespołu metabolicznego (otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia, zaburzenia tolerancji glukozy, nadkrzepliwość krwi i inne). Jeśli obszar tłuszczu trzewnego jest powyżej 100cm2, osobę można określić jako otyłą.
  • Poziom tłuszczu trzewnego

Poziom 1-4 –podskórna tkanka tłuszczowa
Poziom 5-8- zrównoważona tkanka tłuszczowa
Poziom 9-10- granica tłuszczu podskórnego a tłuszczu trzewnego
Poziom 11-15 trzewna tkanka tłuszczowa typu I
Poziom 16-20- trzewna tkanka tłuszczowa typu II

  • AC – obwód brzucha

Optymalna wartość:
Dla mężczyzn<102 cm, Dla kobiet<88 cm

  • WHR – stosunek obwodu talii do obwodu bioder
  • BMI – indeks masy ciała
  • BMR – podstawowa przemiana materii (kcal/dobę)
  • TEE – całkowite zużycie energii
  • AMB – wiek metaboliczny (Jest to wiek fizyczny pacjenta)
  • współczynnik masa mięśniowa/masa tkanki tłuszczowej
  • zawartość protein
  • zawartość minerałów
  • rodzaj budowy ciała – 9 typów sylwetki
  • zmianę budowy ciała
  • przewodnik kontroli (określenie ilości tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej do kontrolowania, określenie celu do kontrolowania, czasu koniecznego do osiągnięcia zmian w budowie ciała)
  • impedancja
  • kaloryczność zalecanej diety
  • kalorie zalecane do spalenia w trakcie ćwiczeń

Odczyty z poszczególnych segmentów ciała: noga, ręka, tułów:

  • MBF- masa tkanki tłuszczowej (kg)
  • SLM- masa tkanek miękkich (kg)
  • Ocena zawartości tkanki tłuszczowej i tkanek miękkich

WAŻNE!
Podstawowym warunkiem, przy analizie metodą BIA (bioimpedancji), jest kontakt gołą skórą. Skarpetki czy rajstopy mogą spowodować znaczne zniekształcenie wyników. By otrzymać dokładne dane, należy zdjąć skarpetki czy rajstopy.

Analizy składu ciała nie wykonuje się:

  • u dzieci: poniżej 5 roku życia, z wagą poniżej 10kg
  • u kobiet w ciąży
  • u osób: z rozrusznikiem serca, stentami, po 89 roku życia, z wagą powyżej 200 kg
  • bezpośrednio po intensywnym wysiłku fizycznym
  • bezpośrednio po kąpieli, pływaniu, wizycie w saunie